TERCER SECTOR AUDIOVISUAL: PROPOSTES PER A UN CANVI EN EL SISTEMA DE RÀDIO I TELEVISIÓ
Propostes per a una Llei de l’Audiovisual que reconegui l’existència del tercer sector audiovisual.
– No a la liberalització: creiem que l’espai radioelèctric és un espai públic, i les activitats que s’hi fan (la ràdio i la televisió) són activitats de servei públic.
Fins ara les lleis de l’audiovisual ho reconeixien així. La nova llei només considera públics els mitjans que gestioni directament l’administració. I la resta es considera una activitat privada sense obligacions de servei públic
– Ni públics ni privats: mitjans comunitaris
La nova llei reconeix la possibilitat que hi hagi ràdios i televisions sense afany de lucre, però els inclou en l’apartat de mitjans privats, com un espai marginal enmig de la selva comercial.
– Mitjans comunitaris no només per a petits espais
El tercer sector, o els mitjans comunitaris, han de tenir freqüències o canals reservats en tots els espais de comunicació: per a cobertura espanyola, cobertura catalana i cobertura local i inferior.
En la nova llei, no es garanteix cap mínim de canals per a iniciatives « sense afany de lucre » i tampoc no es fixen cobertures. Només especifica que podran ser de cobertura inferior a la local.
– Quins mitjans comunitaris?
Les ràdios i televisions comunitàries han de tenir criteris oberts, clars i transparents d’accés tant a l’emissió, com a la producció i a la gestió. Proposem que es prioritzin les iniciatives de gestió oberta, participativa, horitzontal, on hi participin el màxim ventall de veus de les comunitats a les que donen cobertura.
En la llei que volen aprovar no s’estableix cap definició dels mitjans comunitaris més enllà que siguin sense afany de lucre.
– Mitjans comunitaris, però no precaris
Que els beneficis que es treuen de l’ús comercial de l’espai radioelèctric reverteixi en el finançament de les iniciatives comunitàries. Proposem una taxa sobre els ingressos comercials de les televisions i ràdios privades per finançar el sector comunitari
La nova llei només diu que la Generalitat recolzarà les emissores sense afany de lucre, i així les deixa pendents de la voluntat i els interessos de la majoria política de torn.
Una altra font d’ingressos per als mitjans comunitaris pot ser la publicitat d’iniciatives socials i de l’economia social; la publicitat d’activitats de caràcter comunitari i cooperatiu.
Segons la nova llei, els mitjans sense afany de lucre només poden tenir patrocinis, però no publicitat. és a dir, que segons la llei et pot patrocinar Endesa, però no pot fer publicitat una cooperativa ni una ong.
Aquestes propostes són fruit del treball que s’ha anat fent a l’Assemblea per la Comunicació Social (ACS). L’ACS és un procés de discussió i treball a l’entorn de la ràdio i la televisió on hi ha participen més de 130 col·lectius i nombroses persones.
Per més informació:
www.okupemlesones.org
www.demanala.tk