maig 202008
 

COMUNICANT

Una mica cansades de tanta incoherència envers el fet mediàtic a la nostra societat, tant per part de governs com de moviments, les persones que configurem el col·lectiu Comunicant vam voler aportar el nostre gra de sorra a l’inevitable enfrontament que en el camp de la comunicació tard o d’hora es plantejarà entre qui pensa -i en general vol que es pensi- que en les nostres societats occidentals i democràtiques les coses ja estan bé com estan, i qui creu que en aquest terreny més que en cap d’altres s’estan generant, i a una gran velocitat, els embrions d’un nou absolutisme.

Creiem, per la nostra experiència quotidiana, que una gran part de la nostra societat té, amb el sistema d’informació de masses, la mateixa relació que amb el sistema de democràcia representativa (la que redueix la participació de la ciutadania o del poble –diguem-ne com volguem– a esporàdiques litúrgies electorals on en general pots escollir entre un ventall de versions de la mateixa sopa): de resignació.

Una resignació, al nostre entendre, afavorida per la ignorància funcional (promoguda pel mateix sistema d’informació i els mateixos polítics que s’omplen la boca i ens omplen el cap amb tanta xerrameca sobre la societat de la informació, la globalització del coneixement…) del que realment està passant així com de les possibilitats de modificar aquesta situació.

Molts de nosaltres hem participat activament en els moviments socials dels darrers anys i hem pogut comprovar una vegada i una altra la força manipuladora, criminalitzadora i anihiladora de la dissidència que tenen i exerceixen els mitjans aquí, a casa nostra. I també hem comprovat la insuficiència de les respostes i de les estratègies de les organitzacions i moviments socials per modificar aquesta realitat. Hem pensat, doncs, que per ajudar a destapar les vergonyes de l’aparell mediàtic i dels seus vincles orgànics amb el poder ideològic i econòmic, així com per elaborar col·lectivament propostes político-comunicatives d’intervenció podia ser útil una eina com aquesta.

Una simple web on procurarem recollir fets, noticies, opinions, experiències, textos rastrejats entre diverses fonts de contrainformació o convencionals o elaborats per col·laboradors/es. Amb espais de denuncia de les múltiples i variades violacions de nous i vells drets (tant de llibertat d’expressió com d’accés d’individus i col·lectius als espais comunicatius comuns), anàlisis, recopilacions de textos normatius, propostes d’acció.

Aquesta pàgina s’anirà enriquint i trasformant amb les aportacions de tothom que cregui necessari o oportú començar a aixecar la nostra veu des de la societat civil per reclamar que ens tornin els espais de comunicació que ens van ser expropiats per governs i mercat.

contacta_comunicant@pangea.org

www.comunicant.info

 Posted by at 5:14 pm