May 172013
 
El projecte “En mi idioma” és un projecte de Colnodo, una associació d’ONG colombianes de l’àmbit TIC i companys de la xarxa APC, en el que vam col·laborar amb el suport del Centre de Cooperació pel Desenvolupament de la UPC (CCD), diversos estudiants i professors de l’associació TxT, i a partir del qual es van dur a terme el projecte final de carrera de Fèlix Casanellas.
 image_mini

La UIT (Unió Internacional de Telecomunicacions) és l’organisme especialitzat de Nacions Unides per a les TIC, que cada any organitza la WSIS. A la Cimera Mundial de la Societat de la Informació 2013 (WSIS) el projecte “En mi idioma” va rebre el premi a la Diversitat Cultural i Identitat, Diversitat Lingüística i Contingut Local.

En mi idioma” és un projecte de preservació de la riquesa lingüística. Amb l’objectiu de preservar les llengües i promoure la difusió de coneixements en llengües indígenes, la UNESCO va recolzar el desenvolupament de projectes pilots a Colòmbia, Guatemala, Mèxic i Perú a través de l’ús de les TIC. En el cas de Colòmbia, Colnodo va muntar una plataforma que permetia a la comunitat Nasa Yuwe del Cauca produir i difondre informació en la seva llengua indígena, i es va fer formació per a l’ús de l’eina i en general de les TIC.

En aquests moments a Colòmbia s’està implementant el projecte amb a les comunitats Misak (Guambianos) i Nasa (Paeces) al departament del Cauca, Wayuu a La Guajira, Palenqueros a Bolivar, Motilón Barí a Norte de Santander, Embera Chamí a Antioquia i Kichwa a Bogotá. (Fonts: ITUccd, Notícia a Colnodo)